Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Ο "εν μέρει" μύθος της αποχής

Πριν 5 ημέρες πραγματοποιήθηκε ο πρώτος γύρος των δημοτικών-περιφερειακών εκλογών και όλοι συζητούν για το μέγεθος της αποχής. Ποιά όμως είναι η αλήθεια;


Η συμμετοχή στις εκλογές αυτές ήταν στο 61%. Έτσι, αναφερόμαστε σε μια αποχή του 39%. Ψήφισαν 6.000.000 πολίτες , ενώ 3.800.000 ήταν αυτοί που "απείχαν".

Αλήθεια πρώτη: Ο αριθμός των ψηφοφόρων (και το ποσοστό της συμμετοχής) είναι σαφώς μικρότερος από τους αντίστοιχους προηγουμένων εκλογικών αναμετρήσεων. (π.χ. στις περσινές βουλευτικές εκλογές ψήφισε το 70.92% του σώματος - ήτοι 7.044.000 πολίτες, ενώ και σε σύγκριση με τις αντίστοιχες δημοτικές-νομαρχιακές εκλογές τα νούμερα είναι μικρότερα).  (Παράδειγμα: Στο μεγαλύτερο Δήμο της χώρας -Αθηναίων- η συμμετοχή στις δημοτικές του 2006 ήταν μόλις 57,77%!Στις δημοτικές του 2010,ωστόσο, το ποσοστό έπεσε κι άλλο , στο 43%!!!!)

Μύθος πρώτος: Οι 3.800.000 απέχοντες στέλνουν μήνυμα... Κατ'αρχάς, μήνυμα μπορείς να στείλεις μόνο με τη συμμετοχή! Αλλά και η λεγόμενη "συνειδητή αποχή", η αποχή δηλαδή που προσομοιάζει με το λευκό ψηφοδέλτιο είναι στην πραγματικότητα πολύ μικρότερη από το 39%.

Αλήθεια δεύτερη : Από τους 3.800.00 απέχοντες, όσο περίεργο κι αν ακούγεται, οι περίπου 800.000 είναι νεκροί!!!  Η εμπειρία δείχνει ότι σε κάθε εκλογικό κατάλογο ένα 8-10% είναι πεθαμένοι. Αριθμός πραγματικά πολύ μεγάλος. Αυτό μπορεί σε ορισμένους δήμους να πέφτει (ακόμη και στο 1-2%),αλλά και σε κάποιους άλλους να είναι ακόμη μεγαλύτερος (να φτάνει το 15-18%)

Αλήθεια τρίτη: Από το υπόλοιπο των 3.000.000 απεχόντων, υπάρχει ένας αριθμός περίπου 120.000 νέων που σπουδάζουν στο εξωτερικό (είτε σε προ- , είτε σε μετα-πτυχιακό) και ένας ακόμη μεγαλύτερος αριθμός (περίπου 1.500.000 Ελλήνων με δικαίωμα ψήφου, αλλά μόνιμων κατοίκων εξωτερικού! Ας δεχθούμε ότι ορισμένοι από αυτούς θα ασκήσουν τελικά το δικαίωμά τους

Αλήθεια τέταρτη: Από το υπόλοιπο του 1.400.000 ψηφοφόρων ένας σημαντικά μεγάλος αριθμός ζει μακριά από τον τόπο των εκλογικών του δικαιωμάτων και δεν μπαίνει στη διαδικασία της μετακίνησης...Ενώ ένας μεγάλος επίσης αριθμός είναι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας,ανήμποροι, άρρωστοι...


Ολες οι παραπάνω κατηγορίες υπήρχαν ανέκαθεν, σε κάθε εκλογική αναμέτρηση! Η λεγόμενη "συνειδητή αποχή" έχει σίγουρα αυξημένα ποσοστά εν συγκρίσει με προηγούμενες εκλογές και η τάση της είναι αυξητική, ωστόσο δεν είναι τελικά το 39%, όπως μας παρουσιάζεται. Δε θέλω να ρισκάρω και να της δώσω ποσοστό, απλώς ήθελα εν μέρει να την "απομυθοποιήσω".

Το σίγουρο είναι πως όλο και περισσότερος κόσμος αδιαφορεί, όλο και περισσότερος κόσμος γυρνάει την πλάτη στα κοινά... Αυτό όμως στην τελική ευνοεί τους "παίκτες αυτού του παιχνιδιού"!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου