Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2009

Καλιγούλας, ο τρελός αυτοκράτορας

Από το βιβλίο του Δημήτρη Καμπουράκη ,"Μια σταγόνα ιστορία":

Ο Καλιγούλας,τρελός αυτοκράτορας,που είχε χρίσει το άλογό του μέλος της Συγκλήτου,αρρωσταίνει ξαφνικά το 37μ.Χ. από άγνωστη τότε αρρώστεια και για δύο μήνες είναι σε κώμα,μεταξύ ζωής και θανάτου,ενώ στη Ρώμη γίνεται της κακομοίρας.Συνωμοσίες και ίντριγκες εξυφαίνονται από τους "δελφίνους". Και ξαφνικά ο Καλιγούλας συνέρχεται! Μαθαίνει τα πάντα. Όλοι οι κοντινοί του συγγενείς και φίλοι ήταν χωμένοι ως το λαιμό στις συνωμοσίες. Τον πιάνει μανία.Τους σκοτώνει όλους,στρατηγούς,αυλικούς,σκοτώνει τον πεθερό του το Σιλάνο,σκοτώνει και το θετό του γιο,το Γέμελο,που ήταν μόλις δεκαοχτώ χρονών, σκοτώνει μετά και τον Μάκρωνα που του είχε αποκαλύψει χαρτί και καλαμάρι όλες τις συνωμοσίες.

Και τότε κάποιος του αποκαλύπτει πώς δεν ήταν όλα τόσο μαύρα.  "Ένας πληβείος,ο Ποτίτος,ανθρωπάκος του λαού,έλεγε στην αγορά κατά τη διάρκεια της αρρώστειας σου ότι σε αγαπά τόσο που θα έδινε και τη ζωή του για να σωθείς", λένε στον Καλιγούλα.Χάρηκε ο αυτοκράτορας που βρήκε έστω κι έναν πιστό υπήκοο και ζήτησε να τον δει.Πήγε ο Ποτίτος ευτυχής,σίγουρος ότι είχε μια γερή ανταμοιβή στο χέρι."Εσύ έισαι που έδινες τη ζωή σου για να σωθώ",ρώτησε ο Καλιγούλας."Ε,λοιπόν,σώθηκα,συνεπώς χρωστάς τη ζωή σου!"

Τον κρέμασε στο κατάμεστο Κολοσσαίο,ενώ ο ίδιος ο Καλιγούλας παρακολουθούσε της εκτέλεση από το αυτοκρατορικό του θεωρείο χειροκροτώντας.Έπειτα του έκανε μια μεγαλοπρεπή κηδεία,για να τιμήσει την αγάπη που είχε δείξει ο έντιμος άνθρωπος στον αυτοκράτορα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου