Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Τα κάλλη κι ο κάλος!

Από άμβωνος την Κυριακή ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης εξέφρασε την άποψή του για το πώς πρέπει να ντύνονται οι γυναίκες και δη τους θερινούς μήνες.Έδωσε οδηγίες για πιο σεμνό ντύσιμο και μεταξύ άλλων,τονίζοντας ότι ως παράδειγμα η γυναίκα σήμερα πρέπει να έχει την αμφίεση των ιερέων,είπε:
«Ορίστε πώς είμεθα ντυμένοι. Ενα, δύο, τρία, τέσσερα ενδύματα. Ούτε λιποθυμήσαμε, ούτε πεθάναμε»
«Κάθεσαι στο στενό κάθισμα του αεροπλάνου και πίσω σου είναι μια κυρία, νέα, η οποία είναι σχεδόν γυμνή. Ερχεσαι στην εκκλησία και εμφανίζονται γυναίκες γυμνές. Ερχεσαι στο μυστήριο του γάμου και της βαπτίσεως και είναι όλες γυμνές, οι περισσότερες»

Να δεχτώ ότι η εκκλησία έχει κάθε διακαίωμα να έχει τους προσωπικούς της κανόνες για το εντός της εκκλησίας ντύσιμο.Να δεχτώ ότι είναι σεβαστή και η γνώμη της και για το εκτός εκκλησίας. Μπορεί ελεύθερα να εκφράζει την άποψή της, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είμαστε και υποχρεωμένοι να παίρνουμε στα σοβαρά τα όσα λέει.
Αυτό όμως που δεν μπορώ να δεχθώ με τίποτα είναι η διατύπωση απόψεων από ιερείς,όπως αυτή που είδα χθες βράδυ σε δελτίο ειδήσεων. Είπε συγκεκριμένα κάποιος παπάς και μιλούσε γενικά για τη γυναίκα,για την κάθε γυναίκα. "Είναι η φύση της γυναίκας τέτοια,που επειδή δεν έχει κανένα εσωτερικό κάλλος,αναγκάζεται,για να προσελκύσει βλέμματα ανδρών,να επιδείξει τα εξωτερικά της κάλλη".
Είναι παράπανω από βέβαιο ότι κι ο ιερέας που διατύπωσε την εν λόγω πρόταση έχει κάποιον κάλο(με ένα"Λ" και αρσενικό η λέξη κάλος)σε κάποιο όργανο του κεφαλιού του...

Αλλά δυστυχώς δεν είναι ο μόνος που πιστεύει αυτά.Κοιτώντας προς τα πίσω,έχουν διατυπωθεί από ανθρώπους της εκκλησίας ουκ ολίγα αίσχη...Και δεν είναι ότι διατυπώθηκαν.Και ο ιερέας χθες βράδυ μου προκάλεσε γέλιο με αυτά που είπε.Είναι όμως ότι έχουν λεχθεί από ανθρώπους που η σημερινή ορθόδοξη εκκλησία τους έχει τοποθετημένους σε περίοπτη θέση.Ας δούμε λίγα παραδείγματα:

Απόστολος Παύλος: Α΄ προς Κορινθίους ζ΄ 1 «Καλόν είναι εις τον άνθρωπο να μην αγγίζει γυναίκα» (κατά τον «απόστολο των εθνών» η γυναίκα δεν είναι άνθρωπος!), προς Εφεσίους ε΄ 22: «οι γυναίκες να υποτάσσεσθε στους άντρες σας στα πάντα», Α΄ προς Τιμόθεο β΄ 11-14: «Η γυναίκα πρέπει να μαθαίνει με ησυχία και πλήρη υποταγή. Στη γυναίκα δεν επιτρέπω να διδάσκει ή να εξουσιάζει τον άνδρα, αλλά να μένει ήσυχη. Ο άνδρας δεν είναι της γυναίκας, μα η γυναίκα είναι του άνδρα. Ούτε ο άνδρας δημιουργήθηκε για τη γυναίκα, μα η γυναίκα για τον άνδρα». Ο ίδιος λέει επίσης: «Ο σύζυγος είναι η κεφαλή της γυναίκας του, όπως ο Χριστός είναι η κεφαλή της Εκκλησίας. Έτσι λοιπόν όπως η εκκλησία υπόκειται στο Χριστό έτσι και οι γυναίκες πρέπει να υποτάσσονται στους άνδρες τους»

Ι.Χρυσόστομος :«Η γυνή άπαξ ωμίλησε και το παν κατέστρεψε», «Τι άλλο είναι η γυναίκα παρά ένας εχθρός της φιλίας, μια αναπόφευκτη τιμωρία, ένα αναγκαίο κακό, ένας φυσικός πειρασμός, ένας όλεθρος, ένας οικιακός κίνδυνος, μια καταστροφή, ένα κακό της φύσεως ζωγραφισμένο με όμορφα χρώματα;» Και τέλος: «Γενικά η γυναίκα είναι ένα σκουλήκι που σέρνεται, η κόρη του ψεύδους, ο εχθρός της ειρήνης…Είναι ελαφρόμυαλη, φλύαρη και ακόλαστη. Πάνω απ’ όλα είναι παθιασμένη με την πολυτέλεια και τις δαπάνες»!

Μ.Βασίλειος: «Η γυναίκα δεν έχει την άδεια να αφήνει τον άνδρα της κι αν αυτός τη δέρνει πρέπει να υπομένει, κι αν την προίκα της ξοδεύει κι αν με άλλες γυναίκες πορνεύει, αυτή πρέπει να καρτερεί. Ώστε η μεν γυναίκα είναι μοιχαλίς αν αφήσει τον άνδρα της, ο δε αφεθείς άνδρας αν πάρει άλλην, συγχωρείται»

Υπάρχουν πολλά άλλα παραδείγματα,αλλά δεν είναι σκόπιμο να τα αναφέρω.Γνωρίζω ότι μιλάμε για άλλες εποχές και ότι άλλες αντιλήψεις επικρατούσαν τότε.Αυτό που θέλω να πω όμως είναι ότι κάποιοι φαίνεται ακόμη και σήμερα να τα πιστεύουν αυτά και να εκφράζουν το μισογυνισμό τους όπου σταθούν κι όπου βρεθούν...

Εύχομαι πραγματικά,ιερείς και μητροπολίτες να πάρουν παράδειγμα από τον νυν αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο,ο οποίος είναι  συμπαθής, χαμηλών τόνων, καθόλου προκλητικός, καθόλου λαϊκιστής...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου