Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Πάσα γυνή...Λαϊς!

Η Λαϊς ήταν διάσημη εταίρα της αρχαίας Κορίνθου. Εκτός του ότι την ομόρφια πολλοί επαίνευαν, επιπλέον ήταν μορφωμένη και πολύ πλούσια. Ήταν γενικά ο πόθος κάθε άντρα! Επιφανείς προσωπικότητες από όλη την Ελλάδα επισκέπτονταν την Κόρινθο μόνο και μόνο για να τη "γνωρίσουν". Ανάμεσα  στους “πελάτες” της ήταν και ο μαθητής του Σωκράτη Αρίστιππος, ιδρυτής της ηδονιστικής σχολής. Ο Αρίστιππος ήταν άνθρωπος ρεαλιστής και όταν κάποιοι του είπαν πως η Λαϊς δεν τον αγαπάει, αυτός απάντησε:
“ Και τα ψάρια και το κρασί δε μ΄αγαπάνε αλλά εγώ τα απολαμβάνω”

Την περίοδο που μεσουρανούσε,λοιπόν, ζούσε στην ίδια πόλη και ο κυνικός φιλόσοφος Διογένης. Αυτός όμως, δεν της έδινε σημασία καθώς δήλωνε : "Δεν πληρώνω για κάτι,για το οποίο θα μετανιώσω" (υπολογίστε ότι η τιμή της με σημερινά δεδομένα θα ήταν γύρω στις 2500€ η βραδιά)
Η Λαϊς, μαθαίνοντας το περιστατικό, πειράχτηκε και αποφάσισε να τιμωρήσει τον φιλόσοφο που καταφρονούσε τη γοητεία της. Κατάφερε να τον πλησιάσει και του υποσχέθηκε μια ερωτική νύχτα μαζί της, δωρεάν. Ο Διογένης, τι είχε να χάσει, συμφώνησε. Η Λαϊς όμως τον υποδέχτηκε σε ένα σκοτεινό δωμάτιο και στη θέση της βρισκόταν μια κακάσχημη υπηρέτριά της, από την οποία τελικά ο φιλόσοφος δέχτηκε τις θωπείες που του υποσχέθηκε η Λαϊς. Το άλλο πρωί διαπίστωσε το πάθημά του, το οποίο η εταίρα φρόντισε να το μάθει όλη η Κόρινθος. Ο Διογένης όμως απτόητος της ανταπέδωσε τα ίσα, λέγοντας:  λύχνου σβεσθέντος, πάσα γυνή Λαϊς.
Μετά από αυτό, η Λαϊς τον λυπήθηκε κι αποφάσισε πράγματι να δεχθεί η ίδια τον Διογένη χωρίς καμία αμοιβή. Τότε,οι φίλοι του Αρίστιππου τον ρώτησαν: "Καλά ρε, δε σε ενοχλεί που η Λαϊς δέχεται το Διογένη τζάμπα κι εσύ πληρώνεις μια περιουσία κάθε φορά;;;"
Αλλά ο Αρίστιππος τους αποστόμωσε: "Πληρώνω για να ευχαριστεί εμένα,όχι για να μην ευχαριστεί άλλους..."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου